Vízlágyító szerviz - Szolgáltatásaink

Cégünk az Ön rendelkezésére áll az alábbi területek mindegyikén:

Legyen szó akár családi házról, vagy cégről, ránk mindig számíthat, ha problémái vannak a víz tisztaságával.

Professzionális gépek és megoldások széles skálájából választjuk ki az Ön igényeinek leginkább megfelelő és költséghatékony megoldást, hogy bármikor megfelelő minőségű és tisztaságú vízhez juthasson - azonnal. Ha szeretne tiszta vizet önteni a pohárba, de bármi okból kifolyólag nincs rá lehetősége, keressen meg minket.

Mechnaikus előszűrés

Mechanikus előszűrő berendezés Mechanikus előszűrő berendezés Mechanikus előszűrő berendezés Mechanikus előszűrő berendezés Az előszűrő egy hatékony fegyver a víz által hordozott szilárd részecskékkel szemben.

A szűrés finomságának köszönhetően (90 mikron) megelőzheti a berendezések, szerelvények, készülékek fürdőszobai eszközök korai elhasználódását, meghibásodását. Átlátszó falán keresztül jól látható az elszennyeződés mértéke. Szilárdsága bizonyított, hisz a szűrő feje bronzból, a csatlakozók sárgarézből vannak.

Átlátszó szűrőház, polipropilén szűrőfej, cserélhető és lemosható szűrőbetétekkel.

ugrás az oldal tetejére

Mechanikus szűrés

Mechanikus előszűrő berendezés Az Automata Kavicsszűrő berendezés magas lebegőanyag tartalommal rendelkező vizek szűrésére alkalmas. A szűrő osztályozott kavicstöltete minden 0.05 mm-nél nagyobb lebegőanyag szennyeződést kiszűr a vízből. A berendezés alapja egy kiváló minőségű osztályozott kvarckavics szűrőanyaggal töltött nyomásálló tartály, amely a kezelendő vízben lévő mechanikai szennyeződések eltávolítására szolgál.
A szűrőanyag helyes megválasztása esetén (rétegvastagság, szemcseméret) visszatartja azokat a szűrendő szemcséket, amelyeknek mérete nagyobb, mint a szűrőanyag pólusátmérője ill. a szűrőanyag szemcséi közötti hézagok átmérője. Ebből következik, hogy annál jobb szűrőhatás érhető el, minél kisebb az alkalmazott szűrőanyag szemcseátmérője. A szűrő folyamatos eltömődésének elősegítésére többrétegű szűrő anyagot alkalmazunk.
A mechanikai szennyeződések eltávolítása ellenáramban könnyen lemosható. Ekkor megtörténik a szűrőágy lazítása is, így a szűrőtöltet ismét tovább használható.

Vastalanítás, mangánmentesítés

vastalanító berendezés A víz természetes körforgása során számtalan természetes és mesterséges anyagot old fel. Mivel a vas az ásványokban és a talajban előforduló leggyakoribb elem egyike, ezért a természetes vizek jelentős részében kisebb-nagyobb mennyiségű oldott vas található. Az oldott vas jelenléte a vízben különféle gondokat okoz a víz felhasználása során. Így például már 0,3ppm koncentráció esetén is a használati tárgyakon kiválást, elszíneződést okoz, mely a korróziós károkon túl jelentős esztétikai károsodást is okoz. De egy kicsit magasabb koncentráció esetén a fentieken túlmenően már jól felismerhető fémes ízt ad a víznek, mely így jelentősen veszít fiziológiai értékéből. A vízben oldott vas és mangán eltávolítása tehát rendkívül fontos, legyen szó ipari vízről vagy lakossági vízellátásról. A berendezés egy kiváló minőségű speciális szűrőanyaggal töltött oszlop, mely a vízben lévő oldott vas- és mangánionokat ( Mn++, Fe++ ) vízben oldhatatlan Mn+++, Fe+++ vegyületté alakítja. Az így kivált csapadékot a felületén visszatartja, mely csapadék ellenáramban könnyen lemosható.

ugrás az oldal tetejére

Aktívszénszűrés

Aktív szánszűrő berendezés A víz természetes körforgása során számtalan természetes és mesterséges anyaggal érintkezik. Mivel a víz az élő szervezetek részére az egyik legfontosabb elem, ezért azok a vízben nagy mértékben elszaporodnak. Ezek egy része az egészségre káros hatásúak. Az ellenük való védekezés egyik fajtája az ivóvíz klórozása. A klórozás alkalmával a mikroorganizmusok jelentős része elpusztul. Ahhoz, hogy a visszafertőződéstől ne kelljen tartania, a klórt enyhe feleslegben alkalmazzák. Ez a szabad klór viszont a megvalósított vízkezelő rendszer egyes elemeit károsítja. Ezért indokolt annak eltávolítása. A szabad klór eltávolításának alapja, hogy a berendezésbe töltött aktívszén felületén abszobeálja, megköti a szabad klórt, továbbá az egyéb káros íz és szagokkal.
A berendezés alapja egy kiváló minőségű speciális szűrőanyaggal töltött nyomásálló tartály, amely a kezelendő vízben lévő kellemetlen szag- és ízkárosító anyagokat, szervesanyagokat, a szabad klórtartalmat,a z egészségre ártalmas haloform vegyületeket és mechanikai szennyeződéseket eltávolítja. A szag-, ízkárosító anyagokat a töltet adszorpció útján távolítja el. A mechanikai szennyeződések eltávolítása ellenáramban könnyen lemosható. Ekkor megtörténik a szűrőágy lazítása is, így a szűrőtöltet ismét tovább használható. Ha a töltet telítődik további adszorpcióra nem képes, akkor töltetcsere szükséges. Ez a vízminőségtől függően egy-három évente szükséges.

ugrás az oldal tetejére

Vízlágyítás

Lakossági vízlágyító berendezés A víz a természetben körforgásban van. A lehulló semleges pH tartalmú csapadékvíz a levegő C02 tartalmának egy részét megköti, így enyhén savassá válik. Ezt követően a földbe szivárgó és felszíni vizek bizonyos mértékben kioldják a talajt alkotó elemek egy részét. Ezek között a kioldott sók között legnagyobb arányban a Kalcium, Magnézium valamint kisebb mértékben vas, mangán és még sok más elem van jelen. A vízkőkiválás az a folyamat, amely során a vízben oldott sók kiválnak és ezáltal a hőleadó és hőtermelő berendezésekben a belső falfelületekre kiválnak, dugulást és rendkívül nagymértékű hőátbocsátási tényező romlást, hatásfokcsökkenést, gyakran végleges hibásodást okoznak.

Ipari vízlágyító berendezés A vízben oldott Ca és Mg sók ezen kívűl súlyos károsodásokat okoznak a vízzel érintkező berendezések egyes elemeiben. Az ioncserés vízlágyítási eljárás alapja az, hogy a berendezés a vízben oldott sók kalcium és magnézium ionjait nátrium-ionokra cseréli. A nátrium hő hatására sem okoz vízkövesedést. Ha a töltet kimerül, NaCl oldattal regenerálható, így a szűrőtöltet ismét tovább használható.

ugrás az oldal tetejére

Arzénmentesítés

Arzénmentesítő berendezés A víz természetes körforgása során számtalan természetes és mesterséges anyagot old fel. Magyarországon az arzén igen sok rétegvízben előfordul, mennyisége sok helyen meghaladja az egészségügyi határértéket. A magas arzéntartalmú víz fogyasztása hosszú távon veszélyes. Az arzénnal szennyezett ivóvizet fogyasztó lakosság körében olyan, egészségre káros, hatásokat figyeltek meg, mint bõrrák, bõrsérülések, neuropátia és környéki érrendszeri betegség. A kiváló arzénmegkötő képességű termék egy speciális töltet, amely > 90 %-os hatékonysággal képes az arzént eltávolítani, minden külön vegyszeradagolás nélkül. Ez azért lényeges, mert a hálózatba kerülő víz arzéntartalma így stabilan és megbízhatóan 10µg/liter alatt marad. Az arzéntartalmú vizet a szűrőtölteten átvezetve az arzén molekulárisan kötődik a szűrőanyaghoz. Ezért a berendezés nem igényel regenerálást, az időszakos öblítések csupán a töltetanyag fellazítására és az elmorzsolódott töltet eltávolítására szolgálnak. Ekkor megtörténik a szűrőágy lazítása is, így a szűrőtöltet ismét tovább használható. Ha a töltet telítődik, akkor töltetcsere szükséges. Ez a vízminőségtől függően egy-három évente szükséges.

ugrás az oldal tetejére

Ammóniamentesítés

Ammónia mentesítő berendezés A berendezés egy kiváló minőségű speciális szűrőanyaggal töltött oszlop, mely a kezelendő vízben lévő oldott ammóniát vízben oldhatatlan vegyületekké alakítja. Az így kivált csapadékot a felületén visszatartja, mely csapadék ellenáramban könnyen lemosható. Az ammóniamentesítés alapja az, hogy a berendezés NaCl és vas(II)szulfát oldat felhasználásával kezelt speciális szűrőtöltete az oldott vegyületeket oldhatatlan vegyületekké alakítja. A KLINOMANGÁN- BBC-NAE3 megköti az ammóniát, mégpedig két módon is. Az egyik az abszorpció, a másik mód az oxidáció, amivel a diszperz mangán-dioxid nitrogénné és vízzé, valamint nitritté és nitráttá oxidálja az ammóniát. Ha a töltet kimerül, NaCl és VAS-II-SZULFÁT oldattal regenerálható, így a szűrőtöltet ismét tovább használható

ugrás az oldal tetejére

Csíramentesítés, UV fertőtlenítés

Csíramentesítő berendezés Ha a felhasználandó víz káros mikroorganizmusokat tartalmaz, eltávolításukra az UV lámpás csíramentesítõ berendezések alkalmasak. Az UV fertõtlenítés lényege, hogy a kezelendõ vizet UV sugárzásnak tesszük ki, melynek hatására a vízben található baktériumok, vírusok, gombák, algák és egyéb mikroorganizmusok elpusztulnak vegyszerek hozzáadása nélkül. A csírátlanító hatás mellet alkalmasak a klór, ammónia és egyéb szerves vegyületeket elbontására is. Az UV sugaras berendezésekkel a gyógyvizek és termálvizek is tökéletesen, a víz összetételének megváltoztatása nélkül kezelhetõk.

ugrás az oldal tetejére

Kation cserés részleges sótalanítás

Kation cserés részleges sótalanító berendezés A víz részleges sótalanítása a vízben oldott anyagok részleges eltávolítását jelenti. Naponta nő azoknak az eljárásoknak és műveleteknek a száma, amelyeknél részlegesen sótalanított vízre van szükség, pl. növénykúltúrák öntözésére szánt tápvízoldatok kitűnő alapját szolgálhatják, mentesítve az öntözővizet a növények számára káros Nátriumtól (Na+) és hidrogénkarbonáttól (HCO3-). Az erősen savas kationcserélő a nyersvízben levő valamennyi kationt H+-ionra cseréli. A kationcsere során a karbonátkeménységet okozó kalcium- és magnézium-hidrogén-karbonátból, valamint az esetleg előforduló nátrium-hidrogén-karbonátból szénsav, a nem-karbonátkeménységet okozó egyéb sókból ásványi savak képződnek. A szilikátokból kovasav keletkezik.

Az erősen savas kationcserélő sóbontó tulajdonságú, azaz tetszőleges pH-jú oldatból képesek kationokat cserélni. Így a hidrogén-ion formájú, erősen savas kationcserélők az oldatban lévő kationokat hidrogén-ionra képesek cserélni. Ha a töltet kimerül HCl oldattal regenerálható, így a szűrőtöltet ismét tovább használható A megtisztított víz vezetőképessége 50-100 µS vagy 0,05-0,1 mS EC-t eredményez.

ugrás az oldal tetejére

Ioncserés teljes sótalanítás

Ioncserés teljes sótalanító berendezés Az elektronika, az egészségügy számtalan esetben használ sótalan vizet. A pohár-mosogatógépek, a légnedvesítõk, a laboratóriumi analitikai berendezések mûködéséhez elengedhetetlen feltétel a sótalan víz, amit a köznyelv gyakran desztillált víznek nevez.
A desztilláláson kívül azonban van más, energiatakarékosabb, praktikus módja is a sótalan víz elõállításának. Erre szolgálnak a teljes sótalanító berendezések.
A víz sótalanítása a vízben oldott anyagok eltávolítását jelenti. Naponta nő azoknak az eljárásoknak és műveleteknek a száma, amelyeknél sótalanított vízre van szükség. A kationcserélő gyanta a vízben lévő kationokat ( Ca2+; Mg2+; Na2+…) hidroxónium-ionra (H3O+), az anioncserélő gyanta pedig az anionokat (HCO3-, SO42-, Cl-…) hidroxid-ionra (OH-) cseréli. A keletkezett ionok pedig vízzé egyesülnek: H3O++OH-=2H2O.
A sótalanított vizet ioncserélő oszlopokkal állítjuk elő, majd kimerülésük után regenerálhatóak és ismét termelésbe állíthatóak. Az ioncserélő oszlopok szemléletesen „sótalan víz-koncentrátumoknak” tekinthetők, amelyek a vízhálózathoz csatlakoztatva sótalan víz termelésére képesek. A rendszerben alkalmazott ioncserélő technika a sótartalom és az elektromos vezetőképesség szempontjából kitűnő minőségű vizet ad. Nyersvízként bármilyen tiszta (lebegőanyagmentes) víz felhasználható, de főként hálózati ivóvizet célszerű igénybe venni. A berendezés a bakteriális vízminőségi jellemzők szempontjából inert.
A sótalanító berendezés két nyomásálló patronból, egy kézi működtetésű regeneráló szeleprendszerből és egy vezetőképesség ellenőrzésére szolgáló műszerből áll. Az oszlopokban helyezkedik el az ioncserélő műgyanta.
Ha a töltet kimerül, HCl és NaOH oldattal regenerálható, így a szűrőtöltet ismét tovább használható
A megtisztított víz vezetőképessége 10-20 µS vagy 0,01-0,02 mS EC-t eredményez.

ugrás az oldal tetejére

Kevertágyas teljes sótalanítás

Sótalanító patron Kevertágyas sótalanító berendezés Központi regeneráló állomás Az elektronika, az egészségügy számtalan esetben használ sótalan vizet. A pohár-mosogatógépek, a légnedvesítõk, a laboratóriumi analitikai berendezések mûködéséhez elengedhetetlen feltétel a sótalan víz, amit a köznyelv gyakran desztillált víznek nevez. A desztilláláson kívül azonban van más, energiatakarékosabb, praktikus módja is a sótalan víz elõállításának. Erre szolgálnak a MINISTIL sótalanító patronok. A MINISTIL sótalanító patronok kation- és anioncserélõ gyantával töltött, ún. „kevertágyas”, megfelelõen kialakított tartályok. A sótalanító eljárás során a nyersvizet felülrõl lefelé keresztülengedjük a gyantatölteten, amely a sókat, szénsavat, kovasavat gyakorlatilag teljesen eltávolítja a vízbõl. A maradék sótartalom elenyészõ, mintegy 0,1 mg/l, a termelt víz vezetõképessége 0,2 µS/cm, amely érték a sótalan vízzel szemben támasztott legmagasabb igényeket is kielégíti. A töltet lemerülése esetén a gyanta regenerálása a helyszínen nem végezhetõ el. Ha kimerült patronját elhozza hozzánk, mi tartalmát regenerált gyantára cseréljük A MINISTIL sótalanító patronok széles méretválasztéka lehetõséget nyújt Önnek arra, hogy igényeit legjobban kielégítõ berendezést használjon. Az egy ciklusban leadott sótalan víz mennyisége a bennük lévõ gyanta tömegétõl és a nyersvíz minõségétõl függ.
A patronok mûanyagból vagy rozsdamentes acélból készülnek, nyomásállóak, így hálózati nyomás alatti sótalan víz termelésére is alkalmasak. A patronok szállított tartozékát képezik a hajlékony nemesacél tömlõk, melyekkel a készülék csatlakoztatható. A mérõ- és csatlakozófej az általánosan használt patrontípusok mindegyikére ráillik, ezáltal a mindenkori szükségletnek megfelelõ berendezés köthetõ be. A beállított határérték elérésekor kívánságára egy automatikus vezérlésû mágnesszeleppel a víz útja el is zárható. A mérõ- és csatlakozófej helyett csatlakozó könyök is szerelhetõ a patronokra, ebben az esetben a vezetõképességet mérõ egység a falon is helyet kaphat. A megtisztított víz vezetőképessége 1-2 µS vagy 0,001-0,002 mS EC-t eredményez.

ugrás az oldal tetejére

RO - Fordított Ozmózisos sótalanítás

RO Sótalanító berendezés A szálloda és az ipar nem minden területén elegendõ a víznek csak lágyítással való kezelése. A gõzös vasalók, jégkockakészítõ gépek, gõzkazánok sótalanított vizet igényelnek, nem beszélve a nagytisztaságú vizet felhasználó gyógyszer, kozmetika és elektronikai iparról. A fordított ozmozis elven mûködõ berendezés alkalmazásával a vízben lévõ összes sók, anionok és a kationok eltávolításra kerülnek. A berendezés működésének alapja az, hogy nagy nyomáson a kezelendő vizet a féligáteresztő membránra vezetjük. Az oldószer molekulák /tiszta víz/ a membránon áthatolnak, míg az oldott sók visszamaradnak. Ezt a két oldatot /tiszta oldat-permeátum, sóoldat-koncentrátum/ folyamatosan elvezetjük. Így a víz tisztítása tulajdonképpen kémiai folyamatot lejátszódása nélkül, pusztán fizikai alakokon megy végbe. Ahhoz azonban, hogy a membrán hosszú élettartalmú legyen, gondoskodni kell a kezelendő víz előkezeléséről.
A berendezés megtervezése és megépítése előtt alapos vízanalízis szükséges. Ennek ismeretében lehet a megfelelő előkezelést kialakítani, továbbá a legideálisabb membrán kombinációt létrehozni. Így érhető el folyamatos üzemelés mellett is hosszú élettartam és a lehető legmagasabb kihozatal. A megtisztított víz vezetőképessége 10-20 µS vagy 0,01-0,02 mS EC-t eredményez.

ugrás az oldal tetejére

Alkalmazási területek a teljesség igénye nélkül:

ugrás az oldal tetejére